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1. Safety Rule 1: Does the use of protective eye wear include a requirement to wear eye wear when 

using the prosthesis in competition?  

Response: Yes, however this is not a cause for disqualification. Judges will ask students to remember to 

follow safety procedures during testing.  

2. Is there a minimum number of Arduino components that are necessary? 

Response: No, there is no minimum but teams will be required to show documentation that the physical 

components are Arduino and that the programming is Arduino. 

3. How will judges verify that Arduino is being used?  

Response: Since teams must provide budget documentation for all parts used on the prosthesis, we will 

additionally require that documentation for the Arduino components clearly state that they are Arduino 

and must have a picture of the component so that judges can compare the parts on the device to the picture.  

 

To verify the programming, at the national event teams will be asked to bring their laptop to spec check 

and show judges their programming so that we can look for the “Void Set-Up” and “Void Loop” functions 

as indicators of Arduino programming. We also ask that students add comments in their programming so 

judges can easily follow their programming logic/steps. 

4. In general rule 7 it states that the unencumbered hand may be used to activate Arduino components. 

Can you define what activate means? 

Response: In this case activation means either providing power to the system (i.e. turning a switch to on) or 

initiating the programming at the beginning of the task trial. Once the trial begins the unencumbered hand 

can no longer interact with the device and/or the Arduino components. 

5. General Question: Are immobilization devices weighed as part of the device? Please also define what 

it means to be a means of "immobilization." 

Response: Immobilization objects that are separate from the device itself are not considered part of the 

device and will not be weighed. However, immobilization objects that are part of the device will be 

weighed. The purpose of the immobilization is to restrict the movement of the wrist and fingers to prevent 

them from contributing to the function of the device. 

 

6. Can students use a pre-made hand and add components to it? 

Response: No, general rule 1 specifically states that teams bust design, build, and operate their prosthesis.  


